kategoritopp-ol.png

Här har vi satt ihop en liten köpguide för dig som funderar på att köpa en ny pannlampa för orientering. Samtliga lampor som vi har valt ut återfinns i vår kategori för orienteringslampor som du hittar här. Vi har även valt att dela upp denna på motionär och elit då kraven och behovet skiljer sig ganska mycket åt.

Vad ska man tänka på när man ska köpa en ny pannlampa för orientering?
– Istället för att bara fokusera på ljusstyrkan tycker jag man ska titta på vilken ljusbild lampan ger. Som orienterare är det viktigt att få ett optimalt ljus så att man både kan läsa kartan, samtidigt som man ser både brett och långt för att kunna söka reflexer. Många av de billigare lamporna lyser bara långt och har ganska starka kanter i ljusbilden, vilket blir jobbigt för både kartläsning och ögonen. Optimalt är att hitta en lampa som lyser både brett och långt samtidigt, utan skarpa övergångar i ljusbilden. Dessa kostar lite mer och vill man inte riktigt lägga de pengarna tycker jag man ska satsa på en lampa med bred ljusbild för optimal kartläsning och för att kunna se vart man är för stunden, svarar Andreas Davidsson på lampspecialisten.se.

Hur kan man jämföra lamporna innan köp?
– Det absolut bästa är att jämföra med egna ögon, dvs testa själv. Kanske kan man låna en lampa av en kompis för att själv skapa sig en uppfattning om vilket ljus man behöver. De allra flesta pannlampor lyser idag väldigt bra. Så man kan även komma ganska långt på att läsa recensioner på Internet, kolla på olika foto-tester för att se hur lampan sprider ljuset eller gå på tillverkarnas egna rekommendationer.

De lampor vi valt ut i vår kategori för just detta ändamål är även det en mycket bra vägledning. Dessa lampor vet vi att de fungerar för just ditt ändamål, fortsätter Andreas.

Hur ser utvecklingen ut bland pannlampor för orienterare?
– Det finns flera svenska tillverkare som de senaste åren verkligen satsat på bra ljus just för orientering – dvs ett kombinerat ljus som lyser både brett och långt. Detta är kanske den mest krävande nattaktiviteten som ställer stora krav på ljusbilden. Så genom att göra lampor för målgruppen orienterare får man även fram riktigt bra lampor för många andra användingsområden.

 

LAMPSPECIALISTEN REKOMMENDERAR

Om vi ska välja ut tre favoritlampor för elitorienterare får det bli dessa:

h%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpgh%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpgh%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpg
Mila Vega 2
En svensk klassiker som har klarat omställningen från Halogen till LED på bästa sätt. Bra garanti och service. Ger ett brett ljus som helt är optimerat för att undvika kartblänk. Något varmare ljus än de flesta andra tillverkare, vilket uppskattas av framförallt äldre användare som tycker det vanliga led-ljuset blir för ”kallt”.
LEDX Cobra 6500
Svensktillverkad. Bra garanti och service. Unik spridning på led-dioderna som gör att lampan lyser både långt och brett. Enkla och smarta tillbehör om du även vill ha lampan på tex en hjälm. Cobra 6500 rekommenderas för elitlöpare. Mamba 4000 duger mer än väl för motionären.
M Tiger Sports Hyperion 2018
Utvecklad i Sverige. Snabb och pålitlig support med bra garantier. Denna lampa är ett mycket prisvärt alternativ där du får en optimerad ljusbild av både brett och långt ljus, utan skarpa övergångar i ljusbilden. Levereras komplett med hjälmfäste vilket är ett plus för dig som ska använda den till annat än orientering.
LÄS MER OM VEGA 2 HÄR!LÄS MER OM COBRA 6500 HÄR!LÄS MER OM HYPERION HÄR!

 

Ska vi välja ut tre lampor för motionären/breddlöparen inom orientering faller istället valet på dessa lampor:

h%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpgh%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpgh%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpg
Mila Orion NB
Mila Orion nackbatteri är en vidareutveckling av Milas populära Orion-pannlampa. Orion ger 2000 lumen och har en mycket bra ljusbild för traillöpning, skidor, mtb och orientering. Fungerar även utmärkt för dig som jobbar i mörker och behöver ett bra ljus (som är lite gulare/varmare än andra pannlampor). Smidig lampa med batteriet i nacken.
LEDX Kaa 2000
Den minsta versionen av LEDX lampor där du får riktigt bra ljus från två dioder, med olika spridning. Batteriet går att fästa på huvudställningen, eller flytta ner i en batterisele (rekommenderas för tex ungdomar) om du tycker det är för tungt att ha på huvudet.
M Tiger Sports Theia 2018
En mycket prisvärd lampa, uppdaterad version hösten 2018. En bra ljusbild som duger för de allra flesta användarna. Batteriet kräver midjebälte eller ryggsele. Fästen för cykelhjälm följer med. Mycket ljus för pengarna!
LÄS MER OM ORION NB HÄR!LÄS MER OM KAA 2000 HÄR!LÄS MER OM THEIA HÄR!

 

Ska vi välja ut tre lampor för ungdomar eller dig som mest bara tränar lite orientering, finns några riktigt intressanta lampor. Dessa lyser tillräckligt mycket, kostar inte skjortan - men ger ett brett och bra ljus för orientering, samt är pålitliga och har bra garantier.

h%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpgh%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpgh%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpg
M Tiger Sports X10
En liten och smidig lampa med batteriet på huvudställningen. Perfekt för ungdomar och motionärer – eller som träningslampa på tex nattcuper och traillöpning där man inte behöver maximalt ljus. Mycket prisvärd lampa som blir användbar även på promenaden, hemmafix eller på skidturen.
Lumonite Compass R
Otroligt smidig lampa där du har batteriet integrerat i lampan. Kan även användas som ficklampa. Liten och lätt som ger ett bra ljus för löpning och skiådkning. Batteritiden kan vara något kort, men lampan ger mer ljus än vad man egentligen behöver – så detta är inget större problem för löpning.
M Tiger Sports DS 2018
En mycket prisvärd lampa som är uppdaterad hösten 2018. En bra ljusbild som duger för de allra flesta användarna. Batteriet kräver midjebälte eller ryggsele. Fästen för cykelhjälm följer med. Mycket ljus för pengarna och är en väldigt bra lampa om du även vill ha den till andra mer krävande användningsområden.
LÄS MER OM X10 HÄR!LÄS MER OM COMPASS R HÄR!LÄS MER OM DS HÄR!

Vill du läsa våra generella köpråd av köp av en ny lampa hittar du en guide här

Hela denna text är framtagen av och tillhör lampspecialisten.se. Den är baserad på vår samlade erfarenhet av användning och försäljning av pannlampor under en lång tid. Rekommendationerna gäller säsongen 2018-2019. Produkterna ovan visas med ordinarie pris, prisändringar kan förekomma i form av tillfälliga rabatter och kampanjer. 


Produkten har lagts till i produktjämförelse