kategoritopp skoter

Att köra skoter är ett riktigt vinternöje. På helgerna är det ofta full fart på lederna, men på kvällarna är det betydligt lugnare. Konstigt tycker vi - eftersom känslan att åla fram genom en mörk natt i ett riktigt bra ljus är oslagbar. Och lyset på din skoter är troligtvis inte det bästa... Därför är det många som kompletterar med ett externt LED-ljus för att få en så bra ljusbild som möjligt. Vi har satt ihop en köpguide här nedan för dig som funderar på att investera i riktigt bra belysning för att göra ditt skoteråkande ännu roligare i vinter.

De lampor du finner här nedan i guiden bygger samtliga på extern batteridrift, dvs där lampan drivs av ett eget batteri som du bär på ryggen. En del vill dock ha möjligheten att driva lampan på befintligt 12V-system. Då rekommenderar vi att ni spanar in denna guide för enduro-lampor, där vi istället valt ut de bästa 12V-drivt-lamporna.

Det finns även kategori med hjälmlampor, för att lättare se vilka som passar att fästa på en hjälm.

Ska man satsa på 12V- eller batteri-drift?
– När det gäller skoteråkning så gäller det att hitta en så smidig lösning som möjligt. 12V-drift är väldigt bra om man ska vara ute riktigt länge. Men ska man inte vara ute mer än 1,5-2 timmar så finns det stora fördelar med batteridrift, då man slipper kablage till batteriet vilket kan vara något i vägen vid 12V-drift. Det är inte alla skotrar som det går att köra 12V-drift med heller.

För att köra lampan på 12V-drift gäller det att befintligt system tillåter att lampan kopplas in. Dels krävs likström. Och dels krävs att rätt effekt kan tas ut, annars finns risk att bef system snabbt töms.

Så det är med andra ord en smaksak om man ska köra med externt batteri till lampan, eller på kablage för 12V-drift. De lampor vi valt ut nedan är för extern batteridrift, så det får bli vår rekommendation. Men ni ska komma ihåg att det går att komplettera med 12V-transformator/kablage - så man har valmöjligheten.

Vad ska man tänka på när man ska köpa en ny led-lampa för skoter?
– Istället för att bara fokusera på ljusstyrkan tycker jag man ska titta på vilken ljusbild lampan ger. Som åkare på ett motorfordon är det viktigt att få ett optimalt ljus så att man kan skapa en framförhållning i åkningen, samtidigt som man ser vart man är – även i höga hastigheter. Många av de billigare lamporna på marknaden lyser bara långt och har ganska starka kanter i ljusbilden, vilket blir jobbigt för ögonen. Optimalt är att hitta en lampa som lyser både brett och långt samtidigt, utan skarpa övergångar i ljusbilden. Dessa kostar lite mer men du kommer garanterat inte ångra ditt val.

Det gäller också att tillverkaren har rätt tillbehör för att kunna driva lampan från tex 12V. Här gäller det att du funderar kring om du vill ha batteridrift, 12V-drift eller om du kanske vill ha både och. Många åkare nöjer sig inte med en lampa, utan vill ofta ha en både på hjälmen och en på styret/kåpan, berättar Andreas Davidsson på lampspecialisten.se.

Hur kan man jämföra lamporna innan köp?
– Det absolut bästa är att jämföra med egna ögon, dvs testa själv. Kanske kan man låna en lampa av en kompis för att själv skapa sig en uppfattning om vilket ljus man behöver. De allra flesta ledlampor lyser idag väldigt bra. 

Ett annat sätt är att kolla olika lamptester i tidningar och online. T ex har vi gjort ett eget ljustest här nedan där du kan jämför ljusbilden, vilket vi tycker är den absolut viktigaste parametern vid val av lampa. Dessa bilder tycker vi speglar verkligheten på ett bra sätt, även om ljuset upplevs som betydligt starkare i verkligheten än på bild, avslutar Andreas på lampspecialisten.se

 

LAMPSPECIALISTEN REKOMMENDERAR

För skoter rekommenderar vi att du satsar på en hjälmlampa med batteridrift i första hand. De tre lampor som vi tycker har bäst ljusbild och smidigaste lösningar för hjälmmontering är dessa tre:

h%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpg h%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpg h%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpg
Hjälmlampa LEDX Cobra 6500 X-pand med batteri
Svensktillverkad. Bra garanti och service. Unik spridning på led-dioderna som gör att lampan lyser både långt och brett. Hjälmfäste för att klistra fast på hjälm medföljer. Smart click-system så du snabbt kan flytta lampan till tex huvudställning eller om du behöver använda lampan på annat än din hjälm. Vår mest sålda lampa för enduro som passar väldigt bra för skoteråkning. Stort batteri som räcker länge.
LEDX Mamba 4000 X-pand hjälmlampa med stort batteri
Detta är ett paket av den mycket populära Mamba-lampan, speciellt framtaget för dig som endast kommer att använda lampan monterad på en hjälm eller kåpa. Det följer alltså inte med någon huvudställning (hjälmfäste ingår). Stort batteri gör att lampan lyser länge. Ett väldigt bra alternativ för skoteråkare.
M Tiger Sports Superion Motor Sport light-kit
Utvecklad i Sverige. Snabb och pålitlig support med bra garantier. 2 st Superion ger ett bra ljus för skoteråkning och batteriet räcker länge. Fästen för montering på hjälmen ingår. Detta paket har 2 st lampor, det finns paket med 1 resp 3 lampor också.
LÄS MER OM HJÄLMLAMPA COBRA 6500 HÄR! LÄS MER OM MAMBA HJÄLMLAMPA HÄR! LÄS MER OM HJÄLMLAMPAN HÄR!

h%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpg h%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpg h%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpg
LEDX Cobra 6500 Spot - endast lampan
Cobralampan med endast smalstrålande linser, för dig som inte har behov av att lysa upp närområdet utan vill nå så långt som möjligt med ljuskäglan. Passar bra att kombinera med Cobra/Cobra X-pand om du kör med två lampor.
Mila Vega 5000 Trail
Ger ett brett ljus som helt är optimerat för att ha på cykeln. Något varmare ljus än de flesta andra tillverkare, vilket uppskattas av framförallt äldre användare som tycker det vanliga led-ljuset blir för ”kallt”. Något smalare ljusbild än Vega 5000 för att ge ett bättre ljus för dig som cyklar / springer på smala stigar. Gopro-Fästen som gör lampan lätt att montera på andra fästen. Bra garanti och service. 
 
M Tiger Sports Hyperion hjälmlampa
Den lite billigare men ändå ljusstarka Hyperion-lampan monterad på hjälmen. Här kan du välja lite olika lösningar för batteri- eller 12V-drift Utvecklad i Sverige. Snabb och pålitlig support med bra garantier. 
LÄS MER OM COBRA 6500 SPOT HÄR! LÄS MER OM VEGA 5000 TRAIL HÄR! LÄS MER OM HYPERION HJÄLMLAMPA HÄR!

VILL DU HELLRE HA ETT PAKET MED 12V-drift rekommenderar vi att du spanar in vår köpguide för endurolampor, som passar precis lika bra för Skoter.

Vill du läsa våra generella köpråd av köp av en ny lampa hittar du en guide här

Hela denna text är framtagen av och tillhör lampspecialisten.se. Den är baserad på vår samlade erfarenhet av användning och försäljning av pannlampor under en lång tid. Rekommendationerna gäller säsongen 2021. Produkterna ovan visas med ordinarie pris, prisändringar kan förekomma i form av tillfälliga rabatter och kampanjer.