kategoritopp-okt18-cykel.png

Här har vi satt ihop en liten köpguide för dig som funderar på att köpa en ny pannlampa för MTB och cykel. Samtliga lampor som vi har valt ut återfinns i vår kategori för MTB och cykel som du hittar här. Vi har även valt att skapa en kategori med hjälmlampor, för dig som vill kunna fästa lampan direkt på hjälmen. Dessa hittar du här.

Vad ska man tänka på när man ska köpa en ny pannlampa för cykel/MTB?
– Istället för att bara fokusera på ljusstyrkan tycker jag man ska titta på vilken ljusbild lampan ger. Som MTB-åkare är det viktigt att få ett optimalt ljus så att man både kan se vart man sätter hjulet, samtidigt som man ser både brett och långt för att kunna ha framförhållning. Många av de billigare lamporna lyser bara långt och har ganska starka kanter i ljusbilden, vilket blir jobbigt för ögonen och skapar ett tunnelseende. Optimalt är att hitta en lampa som lyser både brett och långt samtidigt, utan skarpa övergångar i ljusbilden, svarar Andreas Davidsson på lampspecialisten.se.

Hur kan man jämföra lamporna innan köp?
– Det absolut bästa är att jämföra med egna ögon, dvs testa själv. Kanske kan man låna en lampa av en kompis för att själv skapa sig en uppfattning om vilket ljus man behöver. De allra flesta pannlampor lyser idag väldigt bra. Man kan även komma ganska långt på att läsa recensioner på internet, kolla på olika foto-tester för att se hur lampan sprider ljuset eller gå på tillverkarnas egna rekommendationer.

De lampor vi valt ut i vår kategori för just detta ändamål är även det en mycket bra vägledning. Dessa lampor vet vi att de fungerar för just ditt ändamål, fortsätter Andreas.

Hur ser utvecklingen ut bland pannlampor för cykel/MTB?
– Det finns flera svenska tillverkare som de senaste åren verkligen satsat på bra ljus just för denna typen av aktiviteter – dvs ett kombinerat ljus som lyser både brett och långt.

Behöver man flera lampor när man cyklar MTB?
– Köper du en riktigt bra lampa som har en optimerad spridning och lyser både brett och långt klarar man sig väldigt långt med denna. Vi rekommenderar att man har lampan på hjälmen för att kunna se dit man tittar. Eftersom lampan lyser brett, så behöver du inte rikta om huvudet för att kunna se både vid däcket och längre fram samtidigt. Funderar du ändå på att köpa två lampor, så rekommenderar vi att du har "den sämre" lampan på styret. Kanske har du redan en befintlig lampa du kan använda, eller så kompletterar du med en lite billigare lampa. Denna lampa kan vara användbar vid transport till skogen, samt som extra backup, så det finns även fördelar med ytterligare en lampa på styret.

 

LAMPSPECIALISTEN REKOMMENDERAR

Värstinglampor för cykel/MTB som kostar från 5000 kr och uppåt:

h%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpg h%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpg h%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpg
LEDX COBRA 6500 X-PAND Hjälmlampa
Värstinglampan från svenska LEDX till din cykelhjälm. Oerhört bra lyse för mörka kvällar på cykeln i skogen. Bra garanti och service. Unik spridning på led-dioderna som gör att lampan lyser både långt och brett. Stort batteri gör att ljuset räcker länge.
M Tiger Sports Superion
Superion är ett prisvärt alternativ i klassen "världens starkaste pannlampor". Här har tidigare LEDX dominerat marknaden stort, men nu får man alltså konkurrens av denna genomarbetade godin från M Tiger Sports. Bra spridning på ljuset från 7 st dioder som lyser med olika vinkel. Totalt hela 6200 lumen som man mätt upp i laboratorium. Levereras komplett med fäste för hjälm och styre.
MILA VEGA 5000 Trail
Ger ett brett ljus som helt är optimerat för att ha på cykeln. Något varmare ljus än de flesta andra tillverkare, vilket uppskattas av framförallt äldre användare som tycker det vanliga led-ljuset blir för ”kallt”. Något smalare ljusbild än Vega 5000 för att ge ett bättre ljus för dig som cyklar / springer på smala stigar. Gopro-Fästen som gör lampan lätt att montera på andra fästen. Bra garanti och service. 
LÄS MER OM LEDX COBRA 6500 XPAND HJÄLMLAMPA HÄR! LÄS MER OM SUPERION HÄR! LÄS MER OM VEGA 5000 TRAIL HÄR!

 

Lampor för cykel/MTB i prisklassen 2900-4500 kr:

h%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpg h%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpg h%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpg
M Tiger Sports THEIA
En mycket prisvärd lampa, uppdaterad version hösten 2019. En bra ljusbild som duger för de allra flesta användarna. Batteriet kräver midjebälte eller ryggsele. Levereras komplett med fäste för hjälm och styre. Mycket ljus för pengarna!
LEDX Mamba 4000 X-pand
Svensktillverkad. Bra garanti och service. Unik spridning på led-dioderna som gör att lampan lyser både långt och brett. Enkla och smarta tillbehör om du även vill ha lampan på tex en hjälm eller ett styre och flytta mellan med ett click-system.
M Tiger Sports Hyperion
Utvecklad i Sverige. Snabb och pålitlig support med bra garantier. Denna lampa är ett mycket prisvärt alternativ där du får en optimerad ljusbild av både brett och långt ljus, utan skarpa övergångar i ljusbilden. Levereras komplett med hjälmfäste vilket är ett plus för dig som ska använda den till annat än som pannlampa. Går att fästa direkt på styret.
LÄS MER OM THEIA HÄR! LÄS MER OM MAMBA 4000 MTB HÄR! LÄS MER OM HYPERION HÄR!

 

Vill du läsa våra generella köpråd av köp av en ny lampa hittar du en guide här

Hela denna text är framtagen av och tillhör lampspecialisten.se. Den är baserad på vår samlade erfarenhet av användning och försäljning av pannlampor under en lång tid. Rekommendationerna gäller säsongen 2020-2021. Produkterna ovan visas med ordinarie pris, prisändringar kan förekomma i form av tillfälliga rabatter och kampanjer.