Köpguide pannlampor löpning

Här har vi satt ihop en liten köpguide för dig som funderar på att köpa en ny pannlampa för löpning eller trailrunning. Lamporna passar såklart även bra för att tex åka skidor med i mörkret. Samtliga lampor som vi har valt ut återfinns i vår kategori löpning/trailrunning som du hittar här.

Vad ska man tänka på när man ska köpa en ny pannlampa för löpning/trail?
– När du ska köpa en pannlampa för löpning är det kanske viktigaste att du tittar på hur smidig lampan är. Eftersom du inte behöver ha jättemycket ljus, finns det en hel del lite mer prisvärda alternativ och du behöver inte satsa på de allra dyraste pannlamporna. Det är väldigt skönt och vilsamt för ögonen om lampan har en bra spridning, samt att ljuset går att går att ställa ner i effektläge, svarar Andreas Davidsson på lampspecialisten.se.

Hur kan man jämföra lamporna innan köp?
– Det absolut bästa är att jämföra med egna ögon, dvs testa själv. Kanske kan man låna en lampa av en kompis för att själv skapa sig en uppfattning om vilket ljus man behöver. De allra flesta pannlampor lyser idag väldigt bra. Man kan även komma ganska långt på att läsa recensioner på internet, kolla på olika foto-tester för att se hur lampan sprider ljuset eller gå på tillverkarnas egna rekommendationer.

De lampor vi valt ut i vår kategori för just detta ändamål är även det en mycket bra vägledning. Dessa lampor vet vi att de fungerar för just ditt ändamål, fortsätter Andreas.

Hur ser utvecklingen ut bland pannlampor för löpare?
– Ledlamporna utvecklas hela tiden. De får fler smarta funktioner och möjligheter att använda till fler användningsområden, tex på en hjälm. De blir mindre och smidiga och idag går det att hitta riktigt bra lampor där batteriet finns direkt i lampan som du har på huvudet, vilket gör den mycket smidigare, berättar Andreas.

 

LAMPSPECIALISTEN REKOMMENDERAR

Lampor för löpare och traillöpning i prisklassen 1200–1600 kr:

X10-EVO M Tiger Sports SEAL M Tiger Sports DS-trail
M Tiger Sports X10-EVO-II
Nyhet hösten 2021! Uppdatering av den populära X10-lampan. Lika smidig och ser väldigt lik ut men den har ett nytt lamphuvud och nytt batteri. Ger nu hela 1000 lumen, till skillnad mot de tidigare 700. Dimmer-funktionen är givetvis också kvar. Passar väldigt bra för löpning men också för skidåkning, promenader och hemmafix. 
M Tiger Sports SEAL
Otroligt smidig lampa där du har batteriet integrerat i lampan. Kan även användas som ficklampa. Liten och lätt som ger ett bra ljus för löpning och skiådkning. Batteritiden kan vara något kort, men lampan ger mer ljus än vad man egentligen behöver – så detta är inget större problem för löpning.
M Tiger Sports DS-trail
Nyhet 2019. Den smidiga DS-lampan har uppdaterats till en version där man bär batteriet på huvudet. En bra ljusbild som duger för de allra flesta användarna. Mycket ljus för pengarna och är en väldigt bra lampa om du även vill ha den till andra mer krävande användningsområden. 
LÄS MER OM X10-EVO HÄR! LÄS MER OM M TIGER SPORTS SEAL HÄR LÄS MER OM DS-TRAIL HÄR!

 

Lite mer avancerade lampor för löpare och traillöpning i prisklassen 1900–3500 kr:

ledx kaa wide ds orion nackbatteri
LED Kaa 2000 wide
Den minsta versionen av LEDX lampor där du får riktigt bra ljus från två dioder, med olika spridning. Batteriet går att fästa på huvudställningen, eller flytta ner i en batterisele (rekommenderas för tex ungdomar) om du tycker det är för tungt att ha på huvudet. Uppdaterad hösten 2019 med en bredare ljusbild.
M Tiger Sports DS
En mycket prisvärd lampa som är ny version från 2019. En bra ljusbild som duger för de allra flesta användarna. Batteriet kräver midjebälte eller ryggsele. Fästen för cykelhjälm följer med. Mycket ljus för pengarna och är en väldigt bra lampa om du även vill ha den till andra mer krävande användningsområden.
Mila Orion NB
Mila Orion nackbatteri är en vidareutveckling av Milas populära Orion-pannlampa. Orion ger 2000 lumen och har en mycket bra ljusbild för traillöpning, skidor, mtb och orientering. Fungerar även utmärkt för dig som jobbar i mörker och behöver ett bra ljus (som är lite gulare/varmare än andra pannlampor). Smidig lampa med batteriet i nacken.
LÄS MER OM KAA 2000 WIDE HÄR! LÄS MER OM DS HÄR! LÄS MER OM MILA ORION NB HÄR!

 

Är du beredd att investera ytterligare lite mer pengar för att få ytterligare ljus, eller tex har andra användningsområden som ställer lite högre krav – spana gärna in vår guide om orienteringslampor, där du hittar ytterligare lite fler alternativ

 

Vill du läsa våra generella köpråd av köp av en ny lampa hittar du en guide här

Hela denna text är framtagen av och tillhör lampspecialisten.se. Den är baserad på vår samlade erfarenhet av användning och försäljning av pannlampor under en lång tid. Rekommendationerna gäller säsongen 2020-2021. Produkterna ovan visas med ordinarie pris, prisändringar kan förekomma i form av tillfälliga rabatter och kampanjer.