kategoritopp-ol.png

Här har vi satt ihop en liten köpguide för dig som funderar på att köpa en ny pannlampa för löpning eller trailrunning. Lamporna passar såklart även bra för att tex åka skidor med i mörkret. Samtliga lampor som vi har valt ut återfinns i vår kategori löpning/trailrunning som du hittar här.

Vad ska man tänka på när man ska köpa en ny pannlampa för löpning/trail?
– När du ska köpa en pannlampa för löpning är det kanske viktigaste att du tittar på hur smidig lampan är. Eftersom du inte behöver ha jättemycket ljus, finns det en hel del lite mer prisvärda alternativ och du behöver inte satsa på de allra dyraste pannlamporna. Det är väldigt skönt och vilsamt för ögonen om lampan har en bra spridning, samt att ljuset går att går att ställa ner i effektläge, svarar Andreas Davidsson på lampspecialisten.se.

Hur kan man jämföra lamporna innan köp?
– Det absolut bästa är att jämföra med egna ögon, dvs testa själv. Kanske kan man låna en lampa av en kompis för att själv skapa sig en uppfattning om vilket ljus man behöver. De allra flesta pannlampor lyser idag väldigt bra. Man kan även komma ganska långt på att läsa recensioner på internet, kolla på olika foto-tester för att se hur lampan sprider ljuset eller gå på tillverkarnas egna rekommendationer.

De lampor vi valt ut i vår kategori för just detta ändamål är även det en mycket bra vägledning. Dessa lampor vet vi att de fungerar för just ditt ändamål, fortsätter Andreas.

Hur ser utvecklingen ut bland pannlampor för löpare?
– Ledlamporna utvecklas hela tiden. De får fler smarta funktioner och möjligheter att använda till fler användningsområden, tex på en hjälm. De blir mindre och smidiga och idag går det att hitta riktigt bra lampor där batteriet finns direkt i lampan som du har på huvudet, vilket gör den mycket smidigare, berättar Andreas.

 

LAMPSPECIALISTEN REKOMMENDERAR

Om vi ska välja ut tre favoritlampor för löpare och traillöpning får det bli dessa:

h%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpgh%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpg
M Tiger Sports X10
En liten och smidig lampa med batteriet på huvudställningen. Två dioder som lyser både brett och långt. Går att dimma ner i ljusstyrka, vilket är väldigt användbart om man vill spara på batteriet. Förlängningssladd finns att köpa till om man tex vill ha batteriet i en midjeväska eller ficka (för att hålla varmt kalla dagar eller få ner vikten). Mycket prisvärd lampa som blir användbar även på promenaden, hemmafix eller på skidturen.
Lumonite Compass R
Otroligt smidig lampa där du har batteriet integrerat i lampan. Kan även användas som ficklampa. Liten och lätt som ger ett bra ljus för löpning och skiådkning. Batteritiden kan vara något kort, men lampan ger mer ljus än vad man egentligen behöver – så detta är inget större problem för löpning.
LÄS MER OM X10 HÄR!LÄS MER OM COMPASS R HÄR!

 

h%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpgh%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpg
M Tiger Sports DS
En mycket prisvärd lampa som är ny from 2017. En bra ljusbild som duger för de allra flesta användarna. Batteriet kräver midjebälte eller ryggsele. Fästen för cykelhjälm följer med. Mycket ljus för pengarna och är en väldigt bra lampa om du även vill ha den till andra mer krävande användningsområden.
PETZL NAO+
En väldigt smidig lampa som ger ett perfekt ljus för denna typen av aktiviteter. Lampan har sk reactive lightning, vilket gör att den känner av hur mycket ljus som reflekteras och därefter anpassar ljusstyrkan. Perfekt om man tex växlar mellan elljusspår och mörka partier. Kan styras via app/bluetooth för optimerat ljus/brinntid.
LÄS MER OM DS HÄR!LÄS MER OM MYO NAO+ HÄR!

 

Är du beredd att investera ytterligare lite mer pengar för att få ytterligare ljus, eller tex har andra användningsområden som ställer lite högre krav – spana gärna in vår guide om orienteringslampor, där du hittar ytterligare lite fler alternativ

 

Vill du läsa våra generella köpråd av köp av en ny lampa hittar du en guide här

Hela denna text är framtagen av och tillhör lampspecialisten.se. Den är baserad på vår samlade erfarenhet av användning och försäljning av pannlampor under en lång tid. Rekommendationerna gäller säsongen 2018-2019. Produkterna ovan visas med ordinarie pris, prisändringar kan förekomma i form av tillfälliga rabatter och kampanjer. 


Produkten har lagts till i produktjämförelse