Köpguide lampor enduro

Här har vi satt ihop en liten köpguide för dig som funderar på att köpa en ny pannlampa för enduro, cross, skoter eller ATV. Samtliga lampor som vi har valt ut återfinns i vår kategori för endurolampor som du hittar här. Det finns även kategori med hjälmlampor, för att lättare se vilka som passar att fästa på en hjälm.

LEDX kablar har XT60-kontakter, läs vår lilla guide om dem här: LEDX 12V-drift

Det senaste året har användning av led-lampor exploderat bland enduroåkare. LED ger idag minst lika mycket som de traditionellt använda Xenon-lamporna. Priset är något högre, men istället får man en optimerad ljusbild, samtidigt som en mycket säkrare och smidigare produkt – vilket uppskattas. Som dessutom kan användas till mycket mer än bara bra ljus på din enduro/cross/skoter/atv – så som arbete eller andra träningsformer.

Vad ska man tänka på när man ska köpa en ny led-lampa för enduro?
– Istället för att bara fokusera på ljusstyrkan tycker jag man ska titta på vilken ljusbild lampan ger. Som åkare på ett motorfordon är det viktigt att få ett optimalt ljus så att man kan skapa en framförhållning i åkningen, samtidigt som man ser vart man är – även i höga hastigheter. Många av de billigare lamporna på marknaden lyser bara långt och har ganska starka kanter i ljusbilden, vilket blir jobbigt för ögonen. Optimalt är att hitta en lampa som lyser både brett och långt samtidigt, utan skarpa övergångar i ljusbilden. Dessa kostar lite mer men du kommer garanterat inte ångra ditt val.

Det gäller också att tillverkaren har rätt tillbehör för att kunna driva lampan från tex 12V. Här gäller det att du funderar kring om du vill ha batteridrift, 12V-drift eller om du kanske vill ha både och. Många åkare nöjer sig inte med en lampa, utan vill ofta ha en både på hjälmen och en på styret/kåpan, berättar Andreas Davidsson på lampspecialisten.se.

Hur kan man jämföra lamporna innan köp?
– Det absolut bästa är att jämföra med egna ögon, dvs testa själv. Kanske kan man låna en lampa av en kompis för att själv skapa sig en uppfattning om vilket ljus man behöver. De allra flesta ledlampor lyser idag väldigt bra. Du är också välkommen att se några av lamporna under Novemberkåsan där vi finns på plats för att demonstrera dessa.

De lampor vi valt ut i vår kategori för just detta ändamål är även det en mycket bra vägledning. Dessa lampor vet vi att de fungerar för just ditt ändamål, fortsätter Andreas.

Hur ser utvecklingen ut bland pannlampor för enduro?
– Det finns flera svenska tillverkare som de senaste åren verkligen satsat på bra led-lampor för just enduro – dvs ett kombinerat ljus som lyser både brett och långt med smarta fästen för hjälm samt möjlighet till 12V-drift. Detta är kanske den mest krävande nattaktiviteten som ställer stora krav på både ljus och kvalitet. Därför kostar de en del i inköp, men minimerar tiden du behöver lägga på lampan och gör ditt åkande både säkrare och roligare, avslutar Andreas.

 

LAMPSPECIALISTEN REKOMMENDERAR

Utgångspunkt i val av lampor för enduro i prisklass från cirka 4000 kr:

ledx cobra x-pand vega 5000 trail superion motorsport m tiger sports
Hjälmlampa LEDX Cobra 6500 X-pand
Svensktillverkad. Bra garanti och service. Unik spridning på led-dioderna som gör att lampan lyser både långt och brett. Hjälmfäste för att klistra fast på hjälm eller kåpa medföljer. Smart click-system så du snabbt kan flytta lampan till tex huvudställning eller om du behöver använda lampan på annat än din hjälm. Du kan antingen köpa lampan med MC-kabel för 12V-drift eller med batteri. Vår mest sålda lampa för enduro som idag är mycket använd på tex Novemberkåsan.
Mila Vega 5000 Trail
Ger ett brett ljus som helt är optimerat för att ha på cykeln. Något varmare ljus än de flesta andra tillverkare, vilket uppskattas av framförallt äldre användare som tycker det vanliga led-ljuset blir för ”kallt”. Något smalare ljusbild än Vega 5000 för att ge ett bättre ljus för dig som cyklar / springer på smala stigar. Gopro-Fästen som gör lampan lätt att montera på andra fästen. Bra garanti och service. 
M Tiger Sports Motor Sport light-kit Small
Den ljusstarka Superion-lampan monterad på hjälmen med 12V-drift. I detta startpaket ingår inget batteri. Detta är en bra utgångspunkt för M Tiger Sports belysningssystem som kan utökas till två eller tre lampor och med lite olika lösningar för drift med batteri eller 12V. Utvecklad i Sverige. Snabb och pålitlig support med bra garantier. 
LÄS MER OM COBRA 6500 X-PAND HÄR! LÄS MER OM VEGA 5000 TRAIL HÄR! LÄS MER OM PAKETET HÄR!

LEDX cobra spot Mamba 4000 x-pand hjälmlampa hyperion
LEDX Cobra 6500 Spot - endast lampan
Cobralampan med endast smalstrålande linser, för dig som inte har behov av att lysa upp närområdet utan vill nå så långt som möjligt med ljuskäglan. Passar bra att kombinera med Cobra/Cobra X-pand om du kör med två lampor.
LEDX Mamba 4000 X-pand hjälmlampa
Lite billigare men ändå mycket ljus. Framtaget för dig som endast kommer att använda lampan monterad på en hjälm eller kåpa (hjälmfäste ingår). Flera valmöjligheter för att utöka paketet. Välj med eller utan MC-kabel för 12V-drift. Välj storlek på batteri (utan, normalt eller stort). Utan batteri kräver MC-kabel!
 
M Tiger Sports Hyperion hjälmlampa
Den lite billigare men ändå ljusstarka Hyperion-lampan monterad på hjälmen. Här kan du välja lite olika lösningar för batteri- eller 12V-drift Utvecklad i Sverige. Snabb och pålitlig support med bra garantier. 
LÄS MER OM COBRA 6500 SPOT HÄR! LÄS MER OM MAMBA 4000 X-PAND HÄR! LÄS MER OM HYPERION HJÄLMLAMPA HÄR!

Våra rekommenderade enduropaket i prisklass från 12500 kr och uppåt:

endurokit pro kåsa-paket superion motorsport
LEDX Cobra 6500 X-pand Enduro Kit Pro
Detta är värstingarnas värstingpaket med tre stycken Cobra X-pand-lampor! Med detta kit driver man två lampor med ström från MC, en lampa med LEDX-batterier. Tre batterier gör att man klarar hela natten på tex Novemberkåsan utan problem. Paketet är speciellt framtaget för dig som enduro-åkare, men fungerar såklart lika bra som tex arbetsbelysning på fordon och blir då ett prisvärt alternativ om du tänkt köpa flera LEDX-lampor.
LEDX Cobra 6500 X-pand Kåsa-paket
LEDX Kåsapaket är ett värsting-kit med två stycken Cobra X-pand-lampor för dig som gillar att köra enduro i mörkret. Detta är tänkt som ett komplett kit för de som vill köra Novemberkåsan eller andra enduro-tävlingar, men fungerar såklart lika bra för dig som kör ATV, cross eller skoter och behöver mycket ljus. Används även flitigt som arbetsbelysning, då möjligheten att driva 1 lampa på 12V-system och en på batteri passar många som arbetar tex i och omkring större maskiner, på byggen etc.
M Tiger Sports Motor Sport light-kit EE
Utvecklad i Sverige. Snabb och pålitlig support med bra garantier. Detta Extreme Elite-paket är specialframtaget för Novemberkåsan och består av hela tre st Superion-lamphus som totalt ger mer än 18 000 lumen. Två lamphus för drift från converter/transformator och ett hus för batteridrift. Två st på hjälmen och en på kåpan/styret? Eller två på styret och en på hjälmen? Eller alla tre på hjälmen? Komplettera gärna med fler batterier som ditt team kan ladda under natten.
LÄS MER OM ENDURO KIT PRO HÄR! LÄS MER OM KÅSAPAKETET HÄR! LÄS MER OM PAKETET HÄR!

 

Vill du läsa våra generella köpråd av köp av en ny lampa hittar du en guide här

Hela denna text är framtagen av och tillhör lampspecialisten.se. Den är baserad på vår samlade erfarenhet av användning och försäljning av pannlampor under en lång tid. Rekommendationerna gäller säsongen 2020-2021. Produkterna ovan visas med ordinarie pris, prisändringar kan förekomma i form av tillfälliga rabatter och kampanjer.