Generella köpråd pannlampor

2009 startade vi lampspecialisten.se – som en av de första e-butikerna att sälja pannlampor med LED-dioder. Sedan dess har marknaden fullständigt exploderat och det har blivit en djungel att välja rätt pannlampa. Tack vare vår långa erfarenhet på marknaden, samt vårt egna intresse för att prova produkterna, har vi samlat på oss en del generella tips som vi gärna delar med oss av.

Se gärna våra specifika köpguider för just dessa ändamål:

 

FLEST LUMEN VINNER?

De senaste åren har det hänt väldigt mycket när det gäller led-ljus och framförallt ljusstarka lampor för oss som gillar att röra oss i skog och mark under den mörka halvan av året.

Tillverkarna har haft lite av en kapprustning kring vem som kan leverera mest lumen (mått på ljusstyrka) och det är oftast även detta värde som konsumenterna använder för att jämföra led-lampor. Tyvärr! Det vi kan konstatera när det gäller lumen-värden är följande:

  • Alla tillverkare anger lumen på olika sätt. En del uppger teoretiska värden. Andra uppger faktiskt uppmätta värden. Det finns idag ingen norm för hur detta ska anges eller mätas, så Lumen-värdet kan endast ses som en vägledning (eller jämförelse inom varje enskilt märke).
  • Antal lumen eller ljusstyrka spelar ingen roll om ljusbilden inte är den önskvärda. Ska du tex ha din lampa när du arbetar med händerna behöver du ett brett ljus någon meter framför dig och inte en lampa som lyser i en smal stråle flera 100 meter.

 

VILKEN LAMPA SKA JAG VÄLJA?

Detta är en fråga som vi får varje dag – och som vi försöker besvara så gott vi kan. Det finns massor av starka led-lampor på marknaden idag. Genom att välja en lampa som vi har valt ut, marknadsför och kan rekommendera här på lampspecialisten.se är en bra start när du ska välja lampa. Vi har testat massor med pannlampor genom åren – både dyra och billiga, men som av olika anledningar inte håller måttet och som vi absolut inte vill att du som användare köper i hoppet om att få en riktigt bra lampa.

När du ska välja en pannlampa så har vi underlättat för dig genom att sortera in våra lampor på användningsområden istället för egenskaper som antal lumen, vikt eller pris. På så sätt får du en enkel hum om vilken lampa du ska välja.

Därför rekommenderar vi när du ska välja en pannlampa att du utgår från dina behov och letar dig fram den vägen:

  • Vad ska lampan användas till i första hand?
  • Finns det några fler användningsområden där du skulle vilja kunna nyttja din lampa?
  • Vart behöver du ljus? Ska den lysa långt, brett eller ha en kombinerad ljusstråle.
  • Hur lång batteritid behöver du?
  • Finns det tillbehör till lampan så du tex kan fästa den på en hjälm, ett styre eller vart du nu vill kunna använda den.

 

IMPORTERA SJÄLV ELLER SATSA PÅ KVALITET?

Vi pratar dagligen med kunder som både ifrågasätter priset på de lampor vi säljer eller frenetiskt letar tillbehör till deras lampa av okänd härkomst. Det går idag att importera led-lampor själv till nästan inga pengar alls. Vi skulle såklart också kunna sälja denna typen av lampor för att i stunden ha större avans. Men det verkliga arbetet består i att leverera ljus till våra kunder. Därför testar vi noga de lampor som säljs på lampspecialisten.se för att se att de håller våra högt ställda krav på kvalitet, komfort och användarvänlighet. Därför hittar du endast lampor från de ledande tillverkarna, med bra garantier och service/reservdelar tillgängligt i Sverige och som vi vet fungerar. Allt för att du som kund ska kunna känna dig trygg med ditt köp.

En bra pannlampa ska förutom ett bra ljus även vara hållbar. Det krävs att kablar, kontakter och batterier är välgjorda och anpassade för vårt svenska klimat om du vill att dom ska hålla länge och inte skapa problem för dig som användare. Förutom ljusspridningen är det framförallt kablar och battericeller som skiljer en billig lampa från en dyrare, men det är väl investerade pengar, då det är dessa delar som slits mest och går sönder först.

Genom att välja en etablerad tillverkare får du dessutom 2-5 års garanti beroende på tillverkare.