kategoritopp-ol.png

Här har vi satt ihop en liten köpguide för dig som funderar på att köpa en ny pannlampa för eftersöksjakt.

Vad ska man tänka på när man ska köpa en ny pannlampa för eftersöksjakt?
– Som eftersöksjägare är det viktigt att hitta en ljusstark lampa, med en bred och bra ljuskägla. Det har man stor nytta av när man ska röra sig fritt i terrängen. Eftersom du troligtvis inte behöver gå på max-ljus hela tiden, så är det viktigt att det lätt går att variera ljusstyrkan mellan olika lägen, samt att du kan vrida på mer ljus vid behov - på ett enkelt sätt. Den ska även tåla väder, vind och ha riktigt lång batteritid, så en lampa med ett lite större batteripack är att föredra. Kvalitet är också en parameter som är viktig - så att välja en lampa från en etablerad och pålitlig tillverkare ser vi som ett måste, svarar Andreas Davidsson på lampspecialisten.se.

Vilket ljus bör man ha som eftersöksjägare?
– Istället för att bara fokusera på ljusstyrkan tycker jag man ska titta på vilken ljusbild lampan ger. Det gäller att hitta ett optimalt ljus så att man både kan se vart man går, samtidigt som man ser både brett och långt för att kunna söka efter tex djurens ögon. Många av de billigare lamporna på marknaden lyser bara långt och har ganska starka kanter i ljusbilden, vilket blir jobbigt för ögonen, då det skapar tunnelseende och starka reflexer. Optimalt är att hitta en lampa som lyser både brett och långt samtidigt, utan skarpa övergångar i ljusbilden. Dessa kostar lite mer och vill man inte riktigt lägga de pengarna tycker jag man ska satsa på en lampa med bred ljusbild, så man ser ordentligt var man är, samt kan arbeta obehindrat på nära avstånd.

Hur kan man jämföra lamporna innan köp?
– Det absolut bästa är att jämföra med egna ögon, dvs testa själv. Kanske kan man låna en lampa av en kompis för att själv skapa sig en uppfattning om vilket ljus man behöver. De allra flesta pannlampor lyser idag väldigt bra. Så man kan även komma ganska långt på att läsa recensioner på Internet, kolla på olika foto-tester för att se hur lampan sprider ljuset eller gå på tillverkarnas egna rekommendationer.

De lampor vi valt ut i vår kategori för just detta ändamål är även det en mycket bra vägledning. Dessa lampor vet vi att de fungerar för just ditt ändamål, fortsätter Andreas.

Hur ser utvecklingen ut bland pannlampor för jägare?
– Det finns flera svenska tillverkare som de senaste åren verkligen satsat på bra ljus just för orientering – dvs ett kombinerat ljus som lyser både brett och långt. Dessa lampor fungerar precis lika bra för eftersöksjakt, då kravbilden är ganska lika. Orientering är kanske den mest krävande nattaktiviteten som ställer stora krav på ljusbilden. Så genom att välja en riktigt bra orienteringslampa får du garanterat även en lampa som fungerar bra för eftersöksjakt!

 

LAMPSPECIALISTEN REKOMMENDERAR

Utvalda lampor för eftersöksjakt:

h%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpgh%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpgh%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpg
Mila Vega 2 Trail
Mila Vega 2 Trail är en vidareutveckling av Milas flaggskepp Vega, som fått en optimerad ljusbild med något smalare ljusbild, huvudsele som även passar att fästa utanpå hjälm samt en längre kabel - perfekt för dig som vill ha bra ljus när du cyklar eller springer trail.
LEDX Mamba 4000
Svensktillverkad. Bra garanti och service. Unik spridning på led-dioderna som gör att lampan lyser både långt och brett. Enkla och smarta tillbehör om du även vill ha lampan på tex en hjälm eller ett styre och flytta mellan med ett click-system.
M Tiger Sports Theia
En vidareutveckling av den tidigare trotjänaren FI. Här får du riktigt mycket ljus från 3 starka Cree XML U3-dioder. Perfekt kombination mellan vikt, ljusbild och pris. Ett bra alternativ för dig som vill ha en lite billigare pannlampa, men ändå få riktigt mycket ljus (3000 lumen)..
LÄS MER OM VEGA 2 TRAIL HÄR!LÄS MER OM MAMBA HÄR!LÄS MER OM THEIA HÄR!

 

h%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpgh%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpgh%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpg
Lumonite Navigator
En pannlampa som kombinerar prestanda, kvalitet, funktion och pris på bästa sätt. Här får du 3000 lumen med riktigt bra spridning - perfekt för orientering, löpning, mtb, enduro, ridning och mycket mer.
Petzl Vario
Mycket kraftfull multi-beam belysning upp till 450 lumen gör att ULTRA VARIO uppladdningsbara pannlampa med ACCU 2 ULTRA laddningsbart batteri passar till de mest krävande aktiviteter. Den är perfekt för belysning när speciella behov eller precisioner är avgörande, som vid jakt, arbete, grottkrypning eller bergsklättring.
Mila Orion
Milas nyaste pannlampsmodell med samma fantastiska ljusteknik som Vega, men i lite mindre format. Lätt och smidig lampa som levererar upp till 2000 lumen. Ingår batteri 6Ah samt automatladdare och huvudställ. Mycket väl lämpad för alla typer av arbete och träning i mörker.
LÄS MER OM NAVIGATOR HÄR!LÄS MER OM VARIO HÄR!LÄS MER OM ORION HÄR!

 

Vill du läsa våra generella köpråd av köp av en ny lampa hittar du en guide här

Hela denna text är framtagen av och tillhör lampspecialisten.se. Den är baserad på vår samlade erfarenhet av användning och försäljning av pannlampor under en lång tid. Rekommendationerna gäller säsongen 2018-2019. Produkterna ovan visas med ordinarie pris, prisändringar kan förekomma i form av tillfälliga rabatter och kampanjer. 


Produkten har lagts till i produktjämförelse