Köpguide skidlampor

Här har vi satt ihop en liten köpguide för dig som funderar på att köpa en ny pannlampa för skidåkning. Lamporna passar såklart även bra för andra användningsområden som promenad eller löpning i mörkret. Samtliga lampor som vi har valt ut återfinns i vår kategori skidåkning som du hittar här.

Vad ska man tänka på när man ska köpa en ny pannlampa för skidåkning?
– När du ska köpa en pannlampa för skidåkning är det kanske viktigaste att du tittar på hur smidig lampan är. Eftersom snön ligger vit, behöver du ofta inte så mycket ljus. Det är väldigt skönt och vilsamt för ögonen om lampan har en bra spridning, samt att ljuset går att går att ställa ner i effektläge. Ska du träna länge, inte har möjlighet att ladda batteriet eller åka ett långlopp för skidor i mörker (tex Nattvasan) så behöver du även kolla på batteritiden eller möjligheten att köpa till ett extra batteri, svarar Andreas Davidsson på lampspecialisten.se.

Hur kan man jämföra lamporna innan köp?
– Det absolut bästa är att jämföra med egna ögon, dvs testa själv. Kanske kan man låna en lampa av en kompis för att själv skapa sig en uppfattning om vilket ljus man behöver. De allra flesta pannlampor lyser idag väldigt bra. Så man kan även komma ganska långt på att läsa recensioner på internet, kolla på olika foto-tester för att se hur lampan sprider ljuset eller gå på tillverkarnas egna rekommendationer.

De lampor vi valt ut i vår kategori för just detta ändamål är även det en mycket bra vägledning. Dessa lampor vet vi att de fungerar för just ditt ändamål, fortsätter Andreas.

Hur ser utvecklingen ut bland pannlampor för skidåkare?
– Ledlamporna utvecklas hela tiden. De får fler smarta funktioner och möjligheter att använda till fler användningsområden, tex på en hjälm. De blir mindre och smidiga och idag går det att hitta riktigt bra lampor där batteriet finns direkt i lampan som du har på huvudet, vilket gör den mycket smidigare, berättar Andreas.

Vad behöver man om man ska åka Nattvasan?
På Nattvasan är det obligatoriskt med en pannlampa. Dessutom är det krav på att du behöver en ryggsäck och extrabatteri till din lampa. Eftersom du måste bära med dig ryggsäcken, så underlättar det även transport av batteriet. Förslagsvis satsar du på ett lamppaket med ganska stort batteri (som du har i ryggsäcken, där även extrabatteriet förvaras). På så sätt får du liten vikt på huvudet och underlättar transporten av batterierna, samt att du kan gå ner i effekt på lampan och därmed få den batteritid du behöver. Man behöver inte ha en särskilt ljusstark lampa för att åka Nattvasan. Dels så är det snö ut, vilket reflekterar ljus bra och dels så har du både en kompis samt många andra åkare som också har belysning med sig. Dock kan batteritiden bli ett problem - så gå gärna ner i effekt om du har en lite starkare lampa. Och du - glöm inte att köpa din lampa i god tid innan så att du hinner testa olika ljuslägen för skidåkning och hur lång batteritid du får på dessa.

 

LAMPSPECIALISTEN REKOMMENDERAR

Värstinglampor för skidåkare i prisklassen 5000–7200 kr:

Mareld Vega 5000 LEDX Cobra 6500 X-pand M Tiger Sports Superion
Mila Vega 5000
En svensk klassiker som har klarat omställningen från Halogen till LED på bästa sätt. Bra garanti och service. Ger ett brett ljus som helt är optimerat för att undvika kartblänk. Något varmare ljus än de flesta andra tillverkare, vilket uppskattas av framförallt äldre användare som tycker det vanliga led-ljuset blir för ”kallt”.
LEDX Cobra 6500 X-pand
Svensktillverkad. Uppdaterad 2019 till X-pand. Bra garanti och service. Unik spridning på led-dioderna som gör att lampan lyser både långt och brett. Enkla och smarta tillbehör om du även vill ha lampan på tex en hjälm. Cobra 6500 rekommenderas för elitlöpare. Mamba 4000 duger mer än väl för motionären.
M Tiger Sports Superion
Superion är ett prisvärt alternativ i klassen "världens starkaste pannlampor". Här har tidigare LEDX dominerat marknaden stort, men nu får man alltså konkurrens av denna genomarbetade godin från M Tiger Sports. Bra spridning på ljuset från 7 st dioder som lyser med olika vinkel. Totalt hela 6200 lumen som man mätt upp i laboratorium. Levereras komplett med hjälmfäste vilket är ett plus för dig som ska använda den till annat än orientering.
LÄS MER OM VEGA 5000 HÄR! LÄS MER OM COBRA 6500 X-pand HÄR! LÄS MER OM SUPERION HÄR!

 

Tre favoritlampor för Nattvasan i prisklassen 1800–3900 kr:

Mila Nattskidarpaket M Tiger Sports X10 EVO ski by night edition LEDX Kaa 2000 wide
Mila Nattskidarpaket
Mila Nattskidar-paket är en komplett paketlösning för Nattvasa-åkare med Mila Orion-lampan. Perfekt för både träningen inför – och genomförandet av själva loppet. Innehåller lampa, förlängningssladd, batteri och extrabatteri.
M Tiger Sports X10 EVO ski by night edition
Nyhet hösten 2019. Smidig, mycket ljusstark för sin storlek och lång brinntid. Bror duktig? Ja X10-EVO är bäst i klassen! 2 års garanti. Uppdaterad version av den tidigare populära lampan X10. Ski by night-edition med extrabatteri + batteribälte och förlängningskabel. Din nya bästa kompis under ett långt natt-skid-lopp.
LEDX Kaa 2000 wide
Den minsta versionen av LEDX lampor där du får riktigt bra ljus från två dioder, med olika spridning. Batteriet går att fästa på huvudställningen, eller flytta ner i en batterisele (rekommenderas för tex ungdomar) om du tycker det är för tungt att ha på huvudet. Uppdaterad hösten 2019 med en bredare ljusbild.
LÄS MER OM MILA NATTSKIDARPAKET HÄR! LÄS MER OM X10 EVO SKI BY NIGHT EDITION HÄR! LÄS MER OM KAA 2000 WIDE HÄR!

 

Lampor för skidåkning i prisklassen 1200–1600 kr:

M Tiger Sports X10-EVO M Tiger Sports SEAL M Tiger Sports DS-trail
M Tiger Sports X10-EVO
Uppdatering av den populära X10-lampan. Lika smidig och ser väldigt lik ut men den har ett nytt lamphuvud och nytt batteri. Ger nu hela 1000 lumen, till skillnad mot de tidigare 700. Dimmer-funktionen är givetvis också kvar. Passar väldigt bra för löpning men också för skidåkning, promenader och hemmafix. 
M Tiger Sports SEAL
Otroligt smidig lampa där du har batteriet integrerat i lampan. Får plats i fickan på vätskebältet om du åker in i skymningen och inte behöver lyse hela vägen. Kan även användas som ficklampa. Liten och lätt som ger ett bra ljus för löpning och skidåkning. Batteritiden kan vara något kort, men lampan ger mer ljus än vad man egentligen behöver – så detta är inget större problem för skidåkning. 
M Tiger Sports DS-trail
Nyhet 2019-2020. Den smidiga DS-lampan har uppdaterats till en version där man bär batteriet på huvudet. En bra ljusbild som duger för de allra flesta användarna. Mycket ljus för pengarna och är en väldigt bra lampa om du även vill ha den till andra mer krävande användningsområden. 
LÄS MER OM X10-EVO HÄR! LÄS MER OM M TIGER SPORTS SEAL HÄR LÄS MER OM DS-TRAIL HÄR!

 

Vill du läsa våra generella köpråd av köp av en ny lampa hittar du en guide här

Hela denna text är framtagen av och tillhör lampspecialisten.se. Den är baserad på vår samlade erfarenhet av användning och försäljning av pannlampor under en lång tid. Rekommendationerna gäller säsongen 2020-2021. Produkterna ovan visas med ordinarie pris, prisändringar kan förekomma i form av tillfälliga rabatter och kampanjer.