kategoritopp-ol.png

Här har vi satt ihop en liten köpguide för dig som funderar på att köpa en ny pannlampa för skidåkning. Lamporna passar såklart även bra för andra användningsområden som promenad eller löpning i mörkret. Samtliga lampor som vi har valt ut återfinns i vår kategori skidåkning som du hittar här.

Vad ska man tänka på när man ska köpa en ny pannlampa för skidåkning?
– När du ska köpa en pannlampa för skidåkning är det kanske viktigaste att du tittar på hur smidig lampan är. Eftersom snön ligger vit, behöver du ofta inte så mycket ljus. Det är väldigt skönt och vilsamt för ögonen om lampan har en bra spridning, samt att ljuset går att går att ställa ner i effektläge. Ska du träna länge, inte har möjlighet att ladda batteriet eller åka ett långlopp för skidor i mörker (tex Nattvasan) så behöver du även kolla på batteritiden eller möjligheten att köpa till ett extra batteri, svarar Andreas Davidsson på lampspecialisten.se.

Hur kan man jämföra lamporna innan köp?
– Det absolut bästa är att jämföra med egna ögon, dvs testa själv. Kanske kan man låna en lampa av en kompis för att själv skapa sig en uppfattning om vilket ljus man behöver. De allra flesta pannlampor lyser idag väldigt bra. Så man kan även komma ganska långt på att läsa recensioner på internet, kolla på olika foto-tester för att se hur lampan sprider ljuset eller gå på tillverkarnas egna rekommendationer.

De lampor vi valt ut i vår kategori för just detta ändamål är även det en mycket bra vägledning. Dessa lampor vet vi att de fungerar för just ditt ändamål, fortsätter Andreas.

Hur ser utvecklingen ut bland pannlampor för skidåkare?
– Ledlamporna utvecklas hela tiden. De får fler smarta funktioner och möjligheter att använda till fler användningsområden, tex på en hjälm. De blir mindre och smidiga och idag går det att hitta riktigt bra lampor där batteriet finns direkt i lampan som du har på huvudet, vilket gör den mycket smidigare, berättar Andreas.

Vad behöver man om man ska åka Nattvasan?
På Nattvasan är det obligatoriskt med en pannlampa. Dessutom är det krav på att du behöver en ryggsäck och extrabatteri till din lampa. Eftersom du måste bära med dig ryggsäcken, så underlättar det även transport av batteriet. Förslagsvis satsar du på ett lamppaket med ganska stort batteri (som du har i ryggsäcken, där även extrabatteriet förvaras). På så sätt får du liten vikt på huvudet och underlättar transporten av batterierna, samt att du kan gå ner i effekt på lampan och därmed få den batteritid du behöver. Man behöver inte ha en särskilt ljusstark lampa för att åka Nattvasan. Dels så är det snö ut, vilket reflekterar ljus bra och dels så har du både en kompis samt många andra åkare som också har belysning med sig. Dock kan batteritiden bli ett problem - så gå gärna ner i effekt om du har en lite starkare lampa. Och du - glöm inte att köpa din lampa i god tid innan så att du hinner testa olika ljuslägen för skidåkning och hur lång batteritid du får på dessa.

 

LAMPSPECIALISTEN REKOMMENDERAR

Om vi ska välja ut tre favoritlampor för Nattvasan får det bli dessa:

h%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpgh%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpgh%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpg
Mila Nattskidarpaket
Mila Nattskidar-paket är en komplett paketlösning för Nattvasa-åkare. Perfekt för både träningen inför – och genomförandet av själva loppet. Innehåller lampa, förlängningssladd, batteri och extrabatteri.
M Tiger Sports X10 med extrabatteri och förlängningskabel
Paket med den populära X10-lampan från M Tiger Sports innehållande ett extrabatteri och förlängningskabel. Perfekt paket för skidåkning och inte minst för nattvasan.
M Tiger Sports DS
En mycket prisvärd lampa som är uppdaterad hösten 2018. En bra ljusbild som duger för de allra flesta användarna. Batteriet kräver midjebälte eller ryggsele. Fästen för cykelhjälm följer med. Mycket ljus för pengarna och är en väldigt bra lampa om du även vill ha den till andra mer krävande användningsområden. Vi rekommenderar att köpa till ett extrabatteri som finns i olika storlekar.
LÄS MER OM MILA NATTSKIDARPAKET HÄR!LÄS MER OM X10 HÄR!LÄS MER OM DS HÄR!

 

Om vi ska välja ut tre favoritlampor för skidåkning får det bli dessa:

h%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpgh%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpgh%C3%B6gerst%C3%A4lldbild.jpg
M Tiger Sports X10
En liten och smidig lampa med batteriet på huvudställningen. Två dioder som lyser både brett och långt. Går att dimma ner i ljusstyrka, vilket är väldigt användbart om man vill spara på batteriet. Förlängningssladd finns att köpa till om man tex vill ha batteriet i en midjeväska eller ficka (för att hålla varmt kalla dagar eller få ner vikten). Extrabatteri rekommenderas om du tex ska använda denna på Nattvasan. Mycket prisvärd lampa som blir användbar även på promenaden, hemmafix eller på skidturen.
Lumonite Compass R
Otroligt smidig lampa där du har batteriet integrerat i lampan. Kan även användas som ficklampa. Liten och lätt som ger ett bra ljus för skiådkning. Batteritiden kan vara något kort, men lampan ger mer ljus än vad man egentligen behöver – så detta är inget större problem för just skidor.
PETZL NAO+
En väldigt smidig lampa som ger ett perfekt ljus för denna typen av aktiviteter. Lampan har sk reactive lightning, vilket gör att den känner av hur mycket ljus som reflekteras och därefter anpassar ljusstyrkan. Perfekt om man tex växlar mellan elljusspår och mörka partier. Kan styras via app/bluetooth för optimerat ljus/brinntid.
LÄS MER OM X10 HÄR!LÄS MER OM COMPASS R HÄR!LÄS MER OM NAO+ HÄR!

 

 

Vill du läsa våra generella köpråd av köp av en ny lampa hittar du en guide här

Hela denna text är framtagen av och tillhör lampspecialisten.se. Den är baserad på vår samlade erfarenhet av användning och försäljning av pannlampor under en lång tid. Rekommendationerna gäller säsongen 2018-2019. Produkterna ovan visas med ordinarie pris, prisändringar kan förekomma i form av tillfälliga rabatter och kampanjer. 


Produkten har lagts till i produktjämförelse