När du ska köpa en pannlampa för skidåkning är det kanske viktigaste att du tittar på hur smidig lampan är. Eftersom snön ligger vit, behöver du ofta inte så mycket ljus. Det är väldigt skönt och vilsamt för ögonen om lampan har en bra spridning, samt att ljuset går att går att ställa ner i effektläge.

Ska du träna länge, inte har möjlighet att ladda batteriet eller åka ett långlopp för skidor i mörker (tex Nattvasan) så behöver du även kolla på batteritiden eller möjligheten att köpa till ett extra batteri.

De lampor vi valt ut i vår köpguide för skidlampor är en mycket bra vägledning. Dessa lampor vet vi att de fungerar för just ditt ändamål.

Pannlampor utvecklas hela tiden. De får fler smarta funktioner och möjligheter att använda till fler användningsområden, tex på en hjälm. De blir mindre och smidiga och idag går det att hitta riktigt bra lampor där batteriet finns direkt i lampan som du har på huvudet, vilket gör den mycket smidigare.

På Nattvasan är det obligatoriskt med en pannlampa. Dessutom är det krav på att du behöver en ryggsäck och extrabatteri till din lampa. Eftersom du måste bära med dig ryggsäcken, så underlättar det även transport av batteriet. Förslagsvis satsar du på ett lamppaket med ganska stort batteri (som du har i ryggsäcken, där även extrabatteriet förvaras). På så sätt får du liten vikt på huvudet och underlättar transporten av batterierna, samt att du kan gå ner i effekt på lampan och därmed få den batteritid du behöver. Man behöver inte ha en särskilt ljusstark lampa för att åka Nattvasan. Dels så är det snö ut, vilket reflekterar ljus bra och dels så har du både en kompis samt många andra åkare som också har belysning med sig. Dock kan batteritiden bli ett problem - så gå gärna ner i effekt om du har en lite starkare lampa. Och du - glöm inte att köpa din lampa i god tid innan så att du hinner testa olika ljuslägen för skidåkning och hur lång batteritid du får på dessa.

Lampspecialisten rekommenderar:

Har du redan en lampa men behöver extrabatteri?

Då rekommenderar vi att du kikar igenom våra kategorier för batterier och laddare: