Tips och trix

Här har vi samlat lite "tips och trix" när det gäller pannlampor och ficklampor. Bland annat kan du läsa en förklaring till vad lumen och led är som så ofta nämns i dessa sammanhang. Dessutom hittar du lite allmäna skötselråd och hur du tar hand om ditt batteri på bästa sätt.

 

Hur lyser de olika lamporna?

Det är en fråga som är ständigt återkommande här på vår e-butik - vilken är svår att beskriva i ord. Därför har vi samlat ihop några länkar till fototester på internet, som vi tycker ger en aktuell bild över olika tillverkares lampor:
http://www.lampspecialisten.se/content/9-test_pannlampor

Halogen eller led?

Att veta vilken teknik man ska satsa på i sin nya pannlampa är inte det helt enkelt. Därför har vi publicerat en beskrivande text och vad led betyder. Där står även en hel del om lumen och hur man kan jämföra olika märken.

Texten om vad led och lumen är hittar du här.

Såhär skriver tidningen Skogssport om den senaste tidens utveckling inom pannlampor:

"Halogenlampan har utvecklats och delvis ersatts med lysdiodlampan som ger bättre nattséende. Den som provar lysdiodlampan en gång vill inte gå tillbaka till halogen.
 Lysdiodlampor är billigare i längden än halogenlamporna om man jämför pris per lumen. Ljusstyrkan och ljusspridningen är dessutom väsentligt mycket bättre.
Pris exempel; 
Halogenlampan 20W ger cirka 300 lumen och kostar cirka 10 kr per lumen. Mila Nova ger cirka 2000 lumen och kostar bara 2,75 per lumen och Zenith ger cirka 1000 lumen vilket kostar 3,90 kr per lumen."

 

Allmäna skötselråd och batteritips
Det viktigaste för att din pannlampa ska klara sig en lång tid framöver är genom att sköta den på bästa sätt. Genom att göra det kan vi även lova dig många års problemfri användning. Här hittar du några korta skötselråd. Låt inte dessa råd avskräcka dig från ett köp av en ny lampa - utan se dem bara som en vägvisning hur du får ut så mycket som möjligt av din lampa.
    •    Utsätta inte din produkt för onödiga slag och stötar.
    •    Se alltid till att det inte finns några skador på kabeln. Detta kan orsaka kortslutning och förstöra batteriet. Dra varsamt isär kontakterna mellan huvud-lampa kabel och batteri.
    •   Dra alltid ut sladden mellan lampa och batteri när du inte använder din lampa.
    •    Förvara din produkt på lämpligt sätt, gärna i medföljande förpackning och var extra varsam vid transport och liknande. Se till att batteriet alltid är fullt laddat vid förvaring under längre tid!

    •    Följ de anvisningar som följer med din aktuella produkt.
    •    Ta hand om ditt batteri - nedan hittar du lite skötselråd för våra olika batterityper.

Mer om skötsel och garantier finns att läsa på denna sida.

Återuppliva batteri?

SANYO NiMH batterierna som levereras med Mila lampor är av högsta kvalitet och kan fortfarande återupplivas. Gäller batterierna som har använts under 6-8 månader och inte underhållsladdats.

Så här gör du om detta har hänt:

1.    Starta laddningen, laddarens kontroll lampa lyser rött men går
snabbt över till grönt.
2.    dra isär kontakterna vänta 10 sek. koppla ihop igen.
3.    upprepa proceduren tills laddarens lampa lyser rött minst 5
timmar
4.    gäller 12V 4-4,5Ah batterier 6V 8-9,0Ah 10 timmar.

Fler tips och trix!?
Är du intresserad av fler tips och trix eller har tips på något som vi borde publicera här är du välkommen att höra av dig till oss via vårt kontaktformulär.