Batteriskötsel pannlampa - god råd

Här följer lite tips på hur du sköter ditt batteri till din lampa på bästa sätt för att maximera dess kapacitet och på så sätt få många års användande av din pannlampa. Oavsett vilken typ av batteri du har till din ficklampa eller pannlampa vill vi ge dessa generella råd:

  • Läs din tillverkares manual/instruktioner noga hur du bör förvara, ladda och använda ditt batteri
  • Var noga med att koppla isär batteri och laddare, samt batteri och lampa när dessa inte används. Detta för att undvika urladdning och brandrisk.
  • Förvara ditt batteri svalt och mörkt när det inte används. Underhållsladda dessutom gärna någon gång då och då om det inte används under lång tid.

Ni-Mh-batterier (Nickel Metal Hydrid)

Vid leverans bör du ladda upp och ur ditt Ni-MH-batteri någon/några gånger innan det når full kapacitet. Urladda inte batteriet varje gång efter användning, dock kan man låta ladda ur batteriet helt en gång i månaden under uppsikt (när ljust börjar slockna så avbryts urladdningen direkt).

Använd helst anpassad automatladdare som känner av när batteriet är fulladdat. Undvik s.k. snabbladdare som kan överladda och skada batteriet.

Om du inte ska använda batteriet på ett tag förvara det fulladdat i rumstemperatur och använd det helst en gång i månaden för att det inte ska tappa kapacitet.

I takt med tiden och användning försämras batteriets kapacitet.

SANYO NiMH batterierna som levereras med Mila lampor är av högsta kvalitet och kan fortfarande återupplivas. Gäller batterierna som har använts under 6-8 månader och inte underhållsladdats.

Så här gör du om detta har hänt:

  1. Starta laddningen, laddarens kontroll lampa lyser rött men går snabbt över till grönt.
  2. Dra isär kontakterna vänta 10 sek. koppla ihop igen.
  3. Upprepa proceduren tills laddarens lampa lyser rött minst 5 timmar 
  4. Gäller 12V 4-4,5Ah batterier 6V 8-9,0Ah 10 timmar.

Li-ion (Lithium jon)

Detta är idag den vanligaste batteritypen när det kommer till uppladdningsbara batterier bland ficklampor och pannlampor. I princip halva vikten motsvarande samma kapacitet som hos ett Ni-Mh-batteri, dom är dessutom köldtåligare samt miljövänligare.

Undvik många fulla urladdningar eftersom det innebär extra belastning på batteriet. Flera små urladdningar och uppladdningar är bättre för li-ion än en full urladdning.

Normalt håller ett li-ion batteri för ca 300-500 laddningar.

Förvara li-ion batteriet svalt. För en längre lagring bör batteriet förvaras laddat till ca 40 % och så kallt som möjligt men inte vid minusgrader. Underhållsladda gärna batteriet när det inte används under lång tid.

I takt med tiden och användning försämras batteriets kapacitet.

Ni-Cd (Nickel-kadmium)

Detta är en äldre typ av batteri som använts tidigare innan Ni-Mh-batteriernas genombrott på marknaden. Ni-Cd betraktas idag som ett icke miljövänligt batteri. Full urladdning måste ske innan batteriet laddas upp igen för att få full kapacitet.